jpg vendimia 2017-12.jpg

Valdecuevas - Rueda

De familie Martin van het bedrijf Valdecuvas (letterlijk Vallei der Grotten) heeft zich vanaf +/- 1940 tot 2013 alleen bezig gehouden met de productie van olijfolie.

Rond 2013 hebben zij de ambitie opgevat om ook toonaangevende wijnen te gaan produceren. Daartoe heeft de 3e generatie van de familie een aantal wijngaarden gekocht die alle in de Gouden Driehoek (tussen de dorpen La Seca, Serrada en Rueda) van de Rueda liggen, aan de linkeroever van de Duero. Op dit moment beslaan de zes wijngaarden meer dan 125 ha en liggen op ongeveer 750 meter hoogte.  Valdecuevas produceert werkelijk schitterende Verdejo’s.  Dit komt mede door het microklimaat van de wijngaarden; warme zomers afgewisseld met koude winters.  In de zomerperiode is het verschil in temperatuur tussen dag en nacht groot. De bodem is leemachtig/zanderig. Het alluviaal zorgt voor het benodigde grind voor de druivenstokken.De Verdejo druiven van deze pago’s (wijngaarden) staan garant voor frisse wijnen met een mooie fruitsmaak.
 

Vinteo

Deze wijn is gemaakt van 100% Verdejo druiven.

De druivenstokken zijn aangeplant op de vlakke wijngaarden van de Cruz de San Martin in het Rueda gebied. De wijngaarden liggen tussen de 700 en 800 meter boven de zeespiegel. De grondstructuur is alluviaal (licht, voldoende waterdoorlating en weinig zuurhoudend).

Na de maceratie en de gisting vindt rijping op het gistbed in RVS-tanks gedurende vier maanden plaats.

De wijn is licht en fris. De kleur is strogeel met groene tinten. In de afdronk en neus tonen van perzik en abrikoos en daardoor een aromatisch smaak met een gebalanceerde volle afdronk.

De ideale drinktemparatuur is 6-8 °C. Uitstekend te combineren met zeevruchten, vis, pasta, rijst en wit vlees.

Alcoholpercentage  13%
Zuurgraad 5,7 gr/l
Ph waarde 3,2
Restsuikergehalte  ≤ 2,5 gr/l

Download PDF

Valdecuevas Rosé 

Deze rosé is gemaakt van 90% Tempranillo en 10% Verdejo druiven. De druiven zijn afkomstig uit het koudste gedeelte van de Rueda. Dit heeft als oorzaak dat de wijngaarden van de zon worden afgeschermd door lage heuvels. De wijngaard is 30 jaar oud en 4 ha groot. 

De maceratie vindt bij lage temperaturen plaats gedurende 8 uur. Daarna de gisting gedurende 7 dagen op 15 °C. Om de rosé een volle smaak te geven vindt voor een deel van de wijn rijping sur lie gedurende 3 maanden op grote eikenhouten vaten plaats.

De rosé is paars van kleur. De smaak is vol met intense aroma’s van rood fruit met lichte balsamico tinten. De wijn heeft in de afdronk een bittertje.

De ideale drinktemparatuur is 8-10 °C. Een mooie ‘eet’ rosé, uitstekend bij diverse visgerechten, pasta’s en rijst.

Limited edition: 2.000-6.000 flessen.

  

Alcoholpercentage 13,5%
Zuurgraad 5,2 gr/l
Ph waarde 3,35
Restsuikergehalte  ≤ 2,5 gr/l

Download PDF
 

Valdecuevas Cuvée

De druiven voor deze unieke Verdejo komen uit de wijngaard Pago de la Pardina. De opbrengst van deze wijngaard is heel laag, hierdoor wordt er een hogere concentratie en dus hogere kwaliteit behaald.

Eerst vindt maceratie bij lage temperaturen gedurende 12 uur plaats. De gisting komt tot stand met toevoeging van natuurlijke gistcellen op 500 l en 1200 l Frans eikenhouten vaten. Daarna rijping gedurende drie maanden in RVS tanks sur lie, en tenslotte nog twee maanden op fles.

De wijn is strogeel van kleur met een groene gloed. Deze Verdejo heeft een intense neus van fruit. De smaak is krachtig en complex. De afdronk is vol met rokerige tonen.

De ideale drinktemparatuur is 8-10 °C. De wijn past uitstekend bij oesters, sushi, kaviaar en andere mooie visgerechten zoals zeebaars. Ook pasta’s en rijst met wit vlees komen zeker in aanmerking.

Limited edition: 3.000-7.000 flessen.

 
Alcoholpercentage 13%
Zuurgraad 5,7 gr/l
Ph waarde 3,2
Restsuikergehalte  ≤ 2,5 gr/l

Download PDF

Valdecuevas Alium 

Deze wijn is gemaakt voor 100% uit Tempranillo druiven. De wijngaarden zijn 55 jaar oud en 2 ha groot. Om de wijngaarden heen staan een groot aantal wijngaarden met Verdejo druiven, die de Tempranillo druiven beschermen.

De druiven worden handmatig geplukt. Daarna vindt gedurende vijf dagen koude maceratie plaats in kleine RVS Tanks. Na de eerste gisting vindt gedurende 6 weken op 500 l Frans gebruikt eikenhouten vaten de malolactische gisting plaats.

Na de malolactische gisting rijpt de wijn nog een 12 maanden op 500 l Frans nieuw eikenhouten vaten.

De wijn heeft een donkerrode/paarse kleur. In de neus zoete kruidige aroma’s, een beetje eucalyptus en zwart fruit. De smaak is geconcentreerd en de afdronk complex.

De ideale drinktemparatuur is 16-18 °C.

Ideaal te combineren met gegrild en geroosterd vlees, stoofpotten, belegen kaas, en Spaanse hammen en worst.

Alcoholpercentage 14,5%
Zuurgraad 5,3 gr/l
Ph waarde 3,6
Restsuikergehalte  ≤ 2,5 gr/l

Download PDF
Bekijk het volledige Assortiment