wijnveld.jpg

Aegerter

Al meer dan 25 jaar lang produceren Jean-Luc Aegerter en Paul, de zoon van Jean-Luc,  wijnen in de Bourgogne. Het programma-pallet omhelst 40 appellations met in totaal 50 ha. oppervlakte.
Maison Aegerter biedt een groot spectrum aan van regionale tot en met grand cru wijnen.
De wijn met een zwart etiket is gemaakt van eigen druiven (10 ha.) en de wijn met een wit etiket is gemaakt van door Aegerter ingekochte druiven (40 ha.).  
 

Viré – Clessé

De Viré – Clessé is sinds 1999 een officiële Appellation d'origine controlée. De wijn komt uit de Maconais, het zuidelijk gedeelte van de Bourgogne. De druiven zijn aangeplant op kalksteenbodems welke op een hoogte tussen de 200 en 440 meter hoogte liggen.

De wijn bestaat uit 100% Chardonnay. De druiven worden handmatig geplukt en daarna geselecteerd. De vinificatie vindt plaats in 500 l nieuwe eikenhouten vaten. Daarna vindt opvoeding gedurende  6-12 maanden op 2 keer gebruikte houten vaten.

De kleur is bleekgeel met lichtgroene goed. In de neus hinten van acaciabloem, honing, mint en perzik. De smaak is fris, levendig en toch mooi rond.

Ideale drinktemperatuur 11 – 13 °C.

Goed te combineren met kalfsvlees, gepocheerd vis met saus, kip en groenten.

Alcoholpercentage 12,5%

Download PDF
 

Vézelay

Op 30 oktober 2017 kreeg de Vézelay Appellation d'origine controlée status (AOC). Het wijngebied lit net onder de Chablis, het noordelijke gedeelte van de Bourgogne.

De druiven zijn aangeplant op kalksteen/mergel ondergrond.

De Vézelay wijngaarden liggen aan de rand van het Regionaal park Morvan, op 300 meter hoogte boven de zeespiegel.

De wijn is gemaakt van 100% Chardonnay. De druiven worden met de hand geplukt, in 600 liter vaten gevinificeerd waarna er rijping gedurende 8 -10 maanden plaats vindt op 2 jaar oud gebruikt eiken vaten.

De kleur is helder met zilverachtige reflecties. In de neus, florale en citrus aromatische hinten. Verder grapefruit met ‘hete steen’ rook. De smaak is in balans, fris, zuiver en mooi rond.

Ideale drinktemperatuur 10 °C.

Wijn/spijscombinatie: geitenkaas (uit Vézelay)  op toast, schaal en schelpdieren en visgerechten met kappertjes en limoensaus.

Alcoholpercentage 12,5%

Download PDF

 

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits – Les Petites Corvées Blanc

De naam ‘Les Petites  Corvées’ staat voor het zwoegen en uitvoeren van saai werk op het land dat volgens het feodale stelsel (Middeleeuwen) toebehoorde aan heren en religieuze ordes. Door hard werken, vastberadenheid en passie hebben Jean-Luc en zijn zoon Paul een domein opgebouwd in de Bourgogne en dat uitstraling heeft over de hele wereld.

De wijnen met regionale benamingen Hautes-Côtes de Nuits (midden Bourgogne) mogen in 19 gemeenten geproduceerd worden. Chaux is één van die 19 gemeenten. De wijnstokken van Aegerter staan in Chaux op een hoogte van 300/400 meter boven de zeespiegel. De bodem is van klei-kalksteen.

De wijn bestaat voor 100% uit Chardonnay. Na de handmatige oogst worden de druiven ontsteeld en geselecteerd.

De eerste vergisting vindt plaats gedurende 2 tot 4 dagen in RVS tanks. Daarna rijping van 8 – 10 maanden in houten vaten (30% nieuw en 70% gebruikt eiken).

Het resultaat is een zachte volle wijn met een bleke gele kleur. In neus hinten van citrus en gedroogd fruit. De wijn heeft minstens een oplegpotentieel van 3 tot 5 jaar.

De ideale drinktemperatuur is 12 – 14°C.

Ideaal te combineren bij geitenkaas, schaal- en schelpdieren en kaas als roquefort en comté.

Alcoholpercentage 12,5%

Download PDF
 

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits – Les Petites Corvées Rouge

De naam ‘Les Petites  Corvées’ staat voor het zwoegen en uitvoeren van saai werk op het land dat volgens het feodale stelsel (Middeleeuwen) toebehoorde aan heren en religieuze ordes. Door hard werken, vastberadenheid en passie hebben Jean-Luc en zijn zoon Paul een domein opgebouwd in de Bourgogne dat uitstraling heeft over de hele wereld.

De wijnen met regionale benamingen Hautes-Côtes de Nuits (midden Bourgogne) mogen in 19 gemeenten geproduceerd worden. Chaux is één van die 19 gemeenten. De wijnstokken van Aegerter staan in Chaux op een hoogte van 300/400 meter boven de zeespiegel. De bodem is van klei-kalksteen.

De wijn bestaat voor 100% uit Pinot Noir. Na handmatige oogst worden de druiven geselecteerd en ontsteeld. De eerste vergisting plaats in RVS tanks. Daarna vindt rijping gedurende 8 maanden op 600 liter (demi-muid) vaten plaats.

De kleur is robijnrood. In de neus zwart fruit met kruidige tonen. De smaak is zacht met een mooie afdronk.

De ideale drinktemperatuur is 14 – 16°C.

Ideaal te combineren met paté en croute met foie gras of lamscarré.

Alcoholpercentage 12,5%

 

Download PDF

 

Chablis les Opales

150 miljoen jaren geleden was het Chablisgebied een tropische zee. Dit verklaart waarom de bodem kleine fossiele oesterschelpen en andere schelpjes bevat.

De druivenstokken zijn aangeplant op een bodem van mergel en kalkzandsteen. De wijnen die uit de Chablis komen zijn vanwege de kalkrijke bodem fris, zuiver en hebben een hoge mineraliteit.

De wijn bestaat is gemaakt 100% uit Chardonnaydruiven. Na de handmatige oost worden de druiven geselecteerd en ontsteeld. Na de eerste vergisting vindt rijping plaats gedurende 8-12 maanden (25% nieuw en 75% gebruikt) op eikenhouten vaten.

Het resultaat is een strogele gekleurde wijn met gouden schitteringen. In de neus hinten van wit en gedroogd fruit. In de smaak tonen van boter en honing. Toch is de wijn mooi fris. Het opleg potentieel is zeker 3-5 jaar.

De ideale drinktemperatuur is 10 – 11°C.

Ideaal te combineren met witte asperges, oesters, geitenkaas, beaufort en Comté kazen.

Alcoholpercentage 12,5%

Download PDF
 

Chassagne - Montrachet 1e Cru les morgeots

Deze wijn komt uit de Côte de Beaune. De naam is afkomstig van de Morgeot abdij behorende tot het domain van de hertog de Magenta. De Chassagne-Montrachet is de koning van de witte Bourgogne wijnen en wordt getypeerd als een echte klassieker.

De wijn is gemaakt van 100% Chardonnaydruiven. Na de handmatige oost worden de druiven geselecteerd. Na persing vindt de eerste vergisting plaats in 600 l eiken demi-muids vaten en daarna rijping gedurende 8-10 maanden.

Het resultaat is een goudkleurige, heldere en glansrijke wijn. In de neus hinten van rijp geel- en wit fruit met citrustonen.

De smaak is vol met een hoge mineraliteit, zijdeachtig en rond. De afdronk lang. Toch heeft de wijn nog een bepaalde frisheid. Het oplegpotentieel is zeker 8-10 jaar.

De ideale drinktemperatuur is 12 – 14°C.

Ideaal te combineren met  gebakken zeetong.

Alcoholpercentage 12,5%

Diverse onderscheidingen met 90 pt in de wijnenthousiast. 

Download PDF

 

Pommard les Noizons

De Pommard (Côte de Beaune) strekt zich uit over 320 ha tussen Beaune Volnay. De Gallische godin Pomone, van de fruitboomgaarden, is terug te vinden in de naam.

De druivenstokken zijn aangeplant op de top van de heuvels op klei- en kalkzandsteenbodems.

De wijn is gemaakt van 100% Pinot Noir druiven.

De druiven worden handmatig geplukt en uitgesorteerd. De eerste vergisting vindt plaats gedurende 2-4 dagen in RVS tanks. Daarna de tweede malolactische vergisting en rijping gedurende 8-12 maanden op eikenhouten vaten.

De Pommard is één van de zwaarste wijnen uit de Bourgogne. De kleur is een scala van dieprood tot donkerpaars. In de neus duidelijke hinten van zwart fruit, beetje rode bessen en rijpe pruimen.

Na oplegging komen steeds meer tonen van leer, chocolade en peper naar voren. In de smaak delicate rondheid, stevig en toch mooi fruit. Oplegpotentieel minstens 10 jaar.

De ideale drinktemperatuur is 14 – 16°C.

Ideaal te combineren met steaks, lamsvlees, en stoofschotels. Daarnaast kazen zoals Epoisses, Langres, Soumaintrain en Comté.

Alcoholpercentage 13,5%

Download PDF

Bekijk het volledige Assortiment